Vysokorýchlostný internet je v ponuke aj v okrajových častiach na Zemplíne

16.10.2011 Vranov nad Topľou

Košice/Vranov nad Topľou 16. októbra (TASR) - Prístup k vysokorýchlostnému internetu ponúkajú v súčasnosti vybraní operátori nielen vo väčších mestách, ale aj v okrajových častiach Slovenska na Zemplíne. Podmienky rýchleho pripojenia sú nastavené na potreby domácností, ako aj miestnych samospráv. Novovybudované siete ponúkajú i možnosti sledovania televíznych kanálov a telefonovania. 

Príkladom pokrytia okrajovej časti Slovenska modernými formami pripojenia je napríklad mesto Čierna nad Tisou v okrese Trebišov. \"Keďže sa naša spoločnosť snaží poskytovať vysokorýchlostný internet aj v menších mestách a obciach, na ktoré veľkí investori často zabúdajú, zaviedli sme optickú sieť aj tu. Nová sieť je najjuhovýchodnejšou optickou sieťou na Slovensku a svojou rýchlosťou je porovnateľná s veľkými mestami,\" informoval TASR Igor Kolla zo spoločnosti Antik Telecom, s. r. o. Ako dodal, každá domácnosť v prípade záujmu získa 70-megabitový optický internet, viac ako 70 televíznych programov a v rámci objednaného balíka služieb aj napríklad desiatky minút telefonovania.

Podobný projekt plánuje spoločnosť zrealizovať onedlho na Zemplíne aj v meste Humenné. Nová optická sieť by mala prepojiť približne 8000 domácností a poskytnúť Humenčanom niekoľko noviniek napríklad v podobe bezplatného telefonovania na úrady mesta. Viaceré mestské inštitúcie získajú zároveň do užívania optický internet bezplatne a operátor plánuje umožniť samospráve využívať nástroje na sledovanie pohybu áut v majetku mesta pomocou systému GPS. Ďalšou výhodou bude podľa Kollu napríklad privolanie pomoci seniormi a bezvládnymi občanmi cez náramkové tlačidlo napojené na novovybudovanú sieť.

K ďalším operátorom, ktorí poskytujú svoje internetové služby mestám na území Zemplína, patrí okrem iných aj spoločnosť Slovanet, ktorá sa už niekoľko rokov venuje zároveň projektu zavádzania internetu na vidiek. \"V rámci stratégie sprístupňovania vysokorýchlostného internetu čo najširším vrstvám obyvateľstva sa venujeme aj obciam s chýbajúcimi alebo obmedzenými možnosťami pripojenia, kde nie sú dostupné káblové telekomunikačné vedenia s dostatočnými kapacitami,\" poznamenal mediálny zástupca spoločnosti Roman Greguš s tým, že pre pripojenie takýchto lokalít využívajú alternatívne bezdrôtové technológie.

\"V niektorých je pripojenie od Slovanetu prakticky jedinou možnosťou získania kvalitnejšieho internetu, v iných zase zvyšuje možnosť výberu,\" doplnil Greguš. Medzi klientov spoločnosti patria na Zemplíne okrem domácností často aj pracoviská obecných úradov. \"Špecifickou je obec Nový Ruskov (okres Trebišov), kde Slovanet poskytuje konektivitu pre obec ako celok a samospráva si sama spravuje a využíva vlastnú RLAN sieť,\" uzavrel Greguš.
 

Vyberte región